top of page

Μοσχαράκι κοκκινιστό με ελιές και γραβιέρα Νάξου



ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό μοσχάρι από ελιά

  • 1 κόκκινη πιπεριά

  • 1 πράσινη πιπεριά

  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι

  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή ένα κουτί κον κασέ

  • 1 κοφτή κουταλιά πελτέ

  • 10-15 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι

  • 1 κούπα (3 γεμάτες χούφτες) γραβιέρα Νάξου σε κύβους

  • 1 νεροπότηρο κόκκινο μπρούσκο κρασί

  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο.

  • αλάτι, πιπέρι

  • λίγη ρίγανη,

  • 2 φύλλα δάφνης

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το κρέας τουλάχιστον 3 ώρες πριν το μαγειρέψουμε ως εξής: Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια μεγέθους λίγο πιο μεγάλο από βερίκοκο. Το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρασί, το λάδι, τις πιπεριές ψιλοκομμένες, τις σκελίδες σκόρδου στα τέσσερα κομμένες, αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι, τη ρίγανη και τη δάφνη.

Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον 3 ώρες. Παίρνουμε το σκεύος των 5,6lt-30cm και με λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τις πιπεριές και το σκόρδο που είχαμε στο μπολ για να μαρινάρουν το κρέας. Αφού μαραθούν λίγο, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, λιώνουμε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον προσθέτουμε στο τηγάνι. Μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε, ανάλογα πόση σάλτσα θέλουμε να έχει το φαγητό, από το ζωμό της ‘μαρινάδας’.

Προσθέτουμε κι άλλο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τη δάφνη που είχε η ‘μαρινάδα’ και τις ελιές. Σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένο το σκεύος, αφήνουμε να βράσει για περίπου 40με 50 λεπτά. Πέντε-δέκα λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη γραβιέρα.

Συνοδεύουμε με τηγανητές πατάτες ή πουρέ και πράσινη ανάμικτη σαλάτα

bottom of page